15.12.2020
Příběhy polských oznamovatelů
Domů
Blog

Příběh paní Ziry


První oznamovatelkou je Dorota Zira, která se nebála upozornit na manipulace veřejných zakázek ve zdravotnictví. Sama následně čelila tvrdým odvetným opatřením.

“Zmanipulovaná veřejná zakázka je podle mě příkladem krádeže. Nazývejme věci pravými jmény. Jde o veřejné peníze, které platíme my všichni, kdo poctivě pracujeme. Já odmítám žít ve světě, kde se krádež toleruje. Kde ti, kdo se nestydí krást, mohou spokojeně žít. Zatímco ti, kdo se rozhodnou na krádež upozornit, musí čelit vážným následkům.” – Dorota Zira

Příběh pana Długosze

Podívejte se na příběh pana Długosze, který se nebál a nakonec zvítězil v soudní při o jeho neoprávněné vyhození z práce. Dle soudu pan Długosz pravdivě upozornil na krádeže paliva i výkon služby pod vlivem alkoholu u svých kolegů hasičů.

“Já byl hasič. Jezdil jsem s hasičským autem. Vyhodili mě, protože jsem upozornil na nekalé jednání. Postavil jsem se svým nadřízeným. V prvé řadě šlo o krádeže paliva.” – Józef Długosz

Příběh pana Pasierbińskiego

“Během prvního půl roku došlo k několika lékařským omylům, které vedly k úmrtí několika dětí a dvou žen. Operovaly se pacientky, které na našem oddělení operovány být neměli.”
“Nikdo z mých protivníchů nečekal, že budu tak vytrvalý.” – Tadeusz Pasierbiński
Na stejné téma