7.5.2024
Kauza společnosti Boeing se mění v thriller – dva whistlebloweři byli nalezeni mrtví.
Domů
Blog

Bývalý manažer kvality ve společnosti Boeing byl v sobotu 9. března 2024 nalezen mrtvý.

John Barnett se stal významným whistleblowerem, když upozornil na bezpečnostní nedostatky v továrně společnosti Boeing v Severní Karolíně vyrábějící letouny 787 Dreamliner. Necelé dva měsíce nato byl nalezen mrtvý další whistleblower – Josh Dean, který také upozorňoval na výrobní problémy v dodavatelské společnosti, která pro Boeing letadla montuje.  

Problémy s kvalitou v oblasti vývoje a výroby sužují Boeing již roky. V letech 2018 a 2019 se staly dvě nehody a po nedávném incidentu, kdy ze stejného letadla krátce po startu odletěl celý plát z trupu, otázky kolem bezpečnosti nabraly na intenzitě.

Po nehodách letounů Boeing v letech 2018 a 2019 se Barnettovy obavy ohledně nedostatečné kvality začaly hojně objevovat i v tisku. V roce 2019 Barnett v rozhovoru pro The New York Times uvedl, že v některých letounech objevil kovové špony po vrtání, ale když na to opakovaně upozorňoval vedení a žádal o odstranění nedostatků, vedení nic neudělalo a místo toho ho přeložilo do jiné části továrny.  

Dean upozorňoval na problém manažery dodavatelské společnosti, ale nic se nedělo až do srpna 2023, kdy Boeing i dodavatelská společnost přiznaly, že kvůli výrobním problémům bude zpožděna dodávka letadel.  

„Jakožto manažer kvality v Boeingu jste poslední obranná linie před tím, než defektní stroj začne přepravovat cestující. A já jsem v továrně v Charlestonu neviděl ani jediné letadlo, pod které bych se podepsal a prohlásil ho tak za bezpečné k uvedení do provozu,“ řekl Barnett.

Zprávy o problémech nikdo pořádně neřešil

Oba whistlebloweři problémy oznámili Federálnímu úřadu pro letectví (FAA) a oba čelili odvetným opatřením, přestože se obrátili na americké Ministerstvo práce, které v rámci programu na ochranu whistleblowerů AIR21 Whistleblower Protection Program v podobných případech chrání zaměstnance společností vyrábějících letouny. Přitom například John Barnett pro Boeing pracoval téměř 30 let.

John Barnett zemřel v Charlestonu, kde vypovídal u soudu a obvinil společnost Boeing, že proti němu po jeho stížnostech ohledně kvality a bezpečnosti uplatnila odvetná opatření.  

Dle jeho právního zástupce Barnett vypovídal ve čtvrtek a v pátek a výslech měl pokračovat ještě v sobotu dopoledne. Když se však Barnett k výslechu nedostavil a ani nereagoval na telefonáty, jeho právní zástupce začal mít obavy a zavolal do hotelu, kde byl Barnett následně nalezen mrtvý ve svém autě na hotelovém parkovišti. Dle zprávy koronera bylo pravděpodobnou příčinou úmrtí střelné zranění, které si Barnett způsobil sám. Charlestonská policie však uvedla, že se bude vyšetřováním případu dále zabývat.
Josh Dean, do té doby zdravý pětačtyřicátník, zemřel na těžko léčitelnou bakteriální infekci. Není jasné, zda i jeho smrt bude policie více zkoumat.

Oba dva zastupoval stejný advokát a vypadá to, že alespoň jeden soudní proces úmrtím neskončí. Barnettův právní zástupce již uvedl, že v něm hodlá jménem svého klienta pokračovat. „John si přál, aby celá tato záležitost alespoň změnila věci k lepšímu.“

Na otázku ohledně nedávných úmrtí svých dvou klientů, která na sociálních sítích vyvolala konspirační teorie, právní zástupce pro TIME uvedl: „Nechci spekulovat a rád bych viděl důkazy od vyšetřujících orgánů.“ Dodává však, že „veřejnosti neprospěje, když se lidé budou bát ozvat.“

(Zdroje: The New York Times, Boeing Whistleblower Who Raised Quality Concerns Is Found Dead, Sydney Ember, 12. března 2024;

The Time, Another Boeing-Linked Whistleblower Has Died: What to Know About Josh Dean and Spirit Aero, Koh Eve, 2. května 2024)  

Na stejné téma