31.3.2021
[Inspirace] Tipy na filmy
Domů
Blog

1) Snowden (2016)

Jeho jméno zná každý. Edward Snowden za sebou nechal pokojný rodinný život a vzornou kariéru v tajných službách a stal se psancem na útěku. Je muž, který odhalil šokující praktiky amerických výzvědných služeb, hrdinný whistleblower, nebo zrádce, který zaslouží nejtvrdší trest? Klasik americké angažované kinematografie Oliver Stone zkoumá profesní i rodinné zázemí člověka, který ukázal světu, že jsme stále sledováni. A že válka proti teroru posloužila jako záminka k bezprecedentnímu vpádu moci do soukromí. Jde tu vážně ještě o zachování demokracie? Snowdenova odpověď je mrazivě jasná.(Film Europe)

Trailer:


Shlédnout můžete na: 
https://www.amazon.de/Snowden-dt-OV-Joseph-Gordon-Levitt/dp/B01LYKPUGM.

2) Státní tajemství (2019)

Film Státní tajemství je inspirován skutečnými událostmi, které otřásly celým světem. Vypráví napínavý příběh Katharine Gunové (Keira Knightleyová), zaměstnankyně britské zpravodajské služby, součástí jejíž práce je rutinní nakládání s utajovanými informacemi. Jednoho dne v roce 2003, krátce před invazí do Iráku, Gunová obdrží šokující zprávu z Národní bezpečnostní agentury – Američané žádají britské tajné služby o pomoc při odposlouchávání členů Rady bezpečnosti OSN, aby je mohli vydírat před klíčovým hlasováním o rezoluci k Iráku. Gunová, která odmítá nečinně přihlížet, jak se svět řítí do ilegální války, učiní to nejtěžší rozhodnutí postavit se své vládě na odpor a předat přísně tajné informace tisku. Tak odstartuje řetězec bouřlivých událostí, které vyvolají mezinárodní ohnivou bouři, odhalí obří politické spiknutí a vystaví Gunovou i její rodinu nebezpečí.(HBO Europe)

Trailer:

Shlédnout můžete na platformě Netflix.


3) Erin Brockovich

Erin Brockovich (Julia Roberts) je dvakrát rozvedená matka tří dětí. Navíc toho času bez zaměstnání a téměř bez peněz. Když se jí konečně podaří uchytit jako nejposlednější sekretářka v advokátní kanceláři Eda Masryho je pevně rozhodnuta chytit svou šanci za pačesy. Při rešerši jednoho banálního případu narazí na stopu znečišťování podzemních vod elektrárenskou společností. Následky, které zanechal jedovatý chrom na obyvatelích přilehlého pouštního městečka jsou katastrofální - zhoubné nemoci, genetické změny, potraty. Erin získá důvěru poškozených lidí i svého šéfa a začne dávat dohromady velký případ. Karta jejího doposud neblahého osudu se konečně obrátila... Film vznikl podle skutečné události.(oficiální text distributora)

Trailer:

Shlédnout můžete na: https://www.amazon.de/Erin-Brockovich-Julia-Roberts/dp/B00FYUJ69M

4) Informátor!

Příběh natočený podle skutečné události, kterou ve své knize The Informant popisuje Kurt Eichenwald. V noci na začátku listopadu roku 1992 se vysoce postavený úředník společnosti ADM (Archer Daniels Midlands) Mark Whitacre (Matt Damon) přizná agentovi FBI Brianu Shepardovi (Scott Bakula), že řídící pracovníci včetně Whitacrea samotného se opakovaně scházeli s konkurenčními společnostmi, aby upravili ceny lyzinu – potravinářské přísady. Byla to původně Whitacreova manželka (Melanie Lynskey), která Whitacrea přiměla, aby nelegální upravování cen zastavil, jinak půjde na FBI sama. Bylo to vůbec poprvé, co se přímý účastník takového kartelu dobrovolně přiznal.

Mark Whitacre asistoval FBI při shromažďování důkazů tajným nahráváním veškerých aktivit během obchodních jednání ve všech koutech světa včetně Tokia, Paříže, Mexico City a Hongkongu. Po dobu jeho práce v utajení, která trvala téměř 3 roky, se podařilo shromáždit stovky hodin audio a video nahrávek, které dokumentovaly ilegální úpravy cen potravinových přísad po celém světě. Jednalo se o největší kauzu svého druhu. Whitacre byl považován za národního hrdinu. Pro některé ale jen do té doby, než tiskem po celém světě proběhla zpráva, že Whitacre během práce v utajení pro FBI zpronevěřil 9 milionů dolarů společnosti ADM.(oficiální text distributora)

Shlédnout můžete na: https://www.amazon.com/-/de/gp/video/detail/B00319KS7C/ref=msx_wn_av

5) Prací automat

Vdova (Meryl Streep) prošetřuje pojistný podvod a odhaluje, jak dva právníci z Panamy zneužívají světový finanční systém.(Netflix)

Trailer:

Shlédnout můžete na: https://www.netflix.com/cz/title/80994011

6) Ozark

Martin Byrde (Jason Bateman) se živí finančním poradenstvím. Společně se svou rodinou žije v Chicagu. Se svým kolegou se pustí do riskantního obchodu s drogovým kartelem. Neúspěch neohrozí pouze kariéru samotného Byrdea, ale bezpečí celé jeho rodiny. Nezbývá nic jiného, než za dočasné působiště vzít rezort na plošině Ozark. Tím strach a nejistota nekončí. Martinova relativně zhýčkaná rodinka se musí sžít s tíživou situací a se vším a všemi, kteří se jim v novém domově připletou do cesty.

Trailer:

Shlédnout můžete na: https://www.netflix.com/cz/title/80117552

7) Špinavý prachy

Od zničujících půjček po auta, která podvádějí při měření emisí. V tomto investigativním seriálu odhalujeme korporátní korupci a nenasytnost.(Netflix)

Trailer:

Shlédnout můžete na: https://www.netflix.com/cz/title/80118100

8) Vlk z Wall Street

Film Vlk z Wall Street přináší podívanou z doby, kdy na Wall Street vládla pravidla Divokého Západu. Jen místo pistolníků na koních se tu prohánějí jachty a nahé blondýny a místo prachu nad prérií víří vzduchem bankovky. Někdy dokázal vydělat i 12 milionů dolarů za pouhé tři minuty. A peníze uměl také pěkně roztáčet. V jeho kancelářích běžně defilovala nahá dívčí dechovka, šňupaly se velehory kokainu, pořádaly se závody v házení trpaslíky, opice jezdily na kolečkových bruslích a se svou ženou souložil na matraci ze samých bankovek. Když mu v Londýně na večírku došly drogy, vzbudil svou newyorskou sekretářku, aby mu je poslala soukromým tryskáčem. Po každém velkém mejdanu ale přichází i odpovídající kocovina. Zvlášť, pokud kouzlení s akciemi je více než jen kreativní. FBI vás pak chce zatknout a mnoho dalších se chce pomstít.(Bontonfilm)

Trailer:

Shlédnout můžete na: https://www.netflix.com/cz/title/70266676

9) Špatné vychování

Oblastnímu školnímu řediteli Franku Tassoneovi (Hugh Jackman) a jeho věrné obchodní asistentce Pam Gluckinové (oscarová Allison Janneyová) jsou přičítány zásluhy za to, že se zasadili o nebývalý věhlas veřejných škol na Long Islandu. Vždy dokonale upravený a vypulírovaný Frank je mistrem v šíření pozitivních zpráv, ať už před publikem složeným z vedoucích představitelů místního společenství, nebo před znepokojenými studenty či rodiči ve své kanceláři. Frank zkrátka budí dojem, že mu zdánlivě nelze nic vytknout. Dokud se odvážná reportérka školních novin (Geraldine Viswanathanová) nezačne prokousávat finančními výkazy a odhalovat zpronevěru gigantických rozměrů. Frank se však za žádnou cenu nehodlá vzdát a začne nevybíravým způsobem zametat všechny stopy.(HBO Europe)

Shlédnout můžete na: https://www.amazon.de/Bad-Education-Ray-Romano/dp/B08D8MR6DW

10) Syriana

Politický thriller, který nahlíží do dravého a zkorumpovaného prostředí světového ropného průmyslu, se několika souběžnými dějovými liniemi snaží poukázat na důsledky honby za bohatstvím a mocí. Dostaneme se v něm jak do pracoven washingtonských makléřů, tak mezi muže, kteří dřou na ropných polích v Perském zálivu. Zápletka filmu se rozvíjí na pozadí snahy mladého, charismatického a reformního prince Nasira, představitele nejmenované země v Zálivu, který se snaží vyvázat z dlouhodobě nevýhodných smluv s americkými firmami a vládou, jež sledují jen své zájmy. Nasir, který se má stát dědicem trůnu, přiřkl práva na další těžbu zemního plynu, jež byla dosud v držení texaského energetického gigantu Connex, větší a výhodnější nabídce ze strany Číny. Tento krok je pro Connex a americké obchodní zájmy v této oblasti bolestivou ránou pod pás...(oficiální text distributora)

Trailer:

Shlédnout můžete na: https://www.amazon.de/Syriana-dt-OV-Kayvan-Novak/dp/B00ESURT7A

Text byl volně přeložen ze stránek: https://www.eqs.com/compliance-blog/10-best-compliance-films/

Na stejné téma