17.3.2021
Rok 2021 je rokem ochrany oznamovatelů
Domů
Blog

Po prosinci 2021 musí firmy a zaměstnavatelé v EU nad 250 zaměstnanců (a od prosince 2023 i zaměstnavatelé nad 50 zaměstnanců) zavést tzv. vnitřní oznamovací systém  pro ohlašování podezření z protiprávního jednání (tzv. whistleblowing). Lidé, kteří v práci upozorní na nějaké protiprávní jednání budou nově chráněni zákonem.



Proč právě letos? Na konci roku 2019 Evropská unie schválila směrnici, která stanovuje pravidla pro ochranu lidí, kteří v práci upozorní na protiprávní jednání. Česká republika v současné době na základě této směrnice schvaluje vlastní zákon. Směrnice/zákon začne platit v prosinci roku 2021.

Proč se vůbec téma řeší? Smyslem zákona je nejen přímá ochrana lidí, kteří v rámci své práce upozorní na nějaký problém, ale v obecnější rovině jde o podporu otevřeného a etického pracovního prostředí, zejména pomocí fungujícího systému interních oznámení. Základem má být důvěrnost a bezpečnost komunikace a posilování vzájemné důvěry zaměstnanců a jejich vedením.

Věděli jste, že ?

  • 42 % procent nákladů ušetřily organizace, které mají funkční oznamovací mechanismus na řešení nekalostí (zpráva PwC z r. 2020)
  • 50 % informací o interních podvodech přichází od zaměstnanců
    (ACFE Report to the Nations 2020: Global study on occupational fraud and abuse)
  • 28 % zaměstnanců netuší, kam se obrátit, v případě, že se ve firmě setkají s korupcí


JAK se můžete zapojit?
Abychom nabídli zaměstnavatelům, firmám a institucím co nejpraktičtější pomoc, připravujeme metodickou příručku pro správné nastavení interního oznamovacího systému.

EMPATICKÉ ROZHOVORY

  • Součástí přípravy na uvedené změny jsou také tzv. empatické rozhovory se zástupci
    Compliance oddělení, nebo HR oddělení.
  • Jedná se zhruba o 30 min. online rozhovor. Rozhovory použijeme jen pro naše účely, nechystáme se je zveřejňovat, budeme z nich vycházet zejména v našich vzdělávacích
    a metodických materiálech.
  • Co získáte: Na základě těchto strukturovaných rozhovorů se snažíme udělat si správnou představu, jak ve firmách a institucích skutečně oznamování funguje, kde respondenti spatřují problémy, co si myslí, že by bylo dobré zlepšit, jakou by uvítali podporu atd.

7 STATEČNÝCH
Hledáme 7 statečných firem, kterým nabízíme analýzu aktuálního nastavení interního oznamovacího systému z pohledu připravovaného zákona a zpracování návrhu na jeho vylepšení.  Informace získané z konzultací budou podkladem pro naši metodiku, která pomůže
i ostatním firmám zavést si dobře fungující vnitřní systém.

Konzultace k zákonu 
Všem, kteří chtějí mít co nejpřesnější a aktuální informace nabízíme naše poradenství. Základní informace k tématu oznamování najdou zájemci na webu Pískámfauly.cz, ale každý nás může kontaktovat přímo. Oceníme vaše názory na připravované změny.

Kontaktujte nás pro více informací, rádi Vás podpoříme:
Šárka Trunkátová, sarka.trunkatova@oziveni.cz

Na stejné téma